Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия и Турция са велики държави и знаят как да се придвижат по пътя на приятелските и конструктивни решения, заяви посланикът на Турция Сюлейман Гьокче в ефира на телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

"Последните две седмици бяха исторически. Ние преминахме пред доста бурни времена, не само в нашия регион, но и в световен мащаб", коментира Гьокче.

По думите му след свалянето на руския самолет Русия е вдигнала залозите, що се отнася до политическа риторика.

Той потвърди турската позиция, според която сваленият Су-24 е бил предупреден 10 пъти в рамките на пет минути за навлизане в турското въздушно пространство. "Този инцидент е трагичен, но ние упражнихме нашите суверенни права", уверне е той.

По думите му това не е първото, а петото нарушаване на териториалното пространство на Турция в рамките на последния месец.

Никой от членовете на НАТО не иска ескалиране на напрежението. Но, "за съжаление Русия работи за ескалиране на ситуацията. Така изглежда. Страхувам се, че е така", каза Гьокче.

Турция съжалява за създалата се ситуация, но "от самото начало на тази ситуация ние бяхме решени да поддържаме отворени всички канали на комуникация".

Посланик Гьокче коментира и санкциите, които Русия наложи на Турция.

"Ние също подготвяме контрамерки, както каза и нашият премиер", каза той и допълни, че не очаква да се стигне до затваряне на Босфора, защото турският проход подлежи на международен режим и Турция не би искала да прибегне до това.

"Ние сме в ситуация на кръстопът и не искаме да разсейваме усилията на света в действията срещу тероризма. Френският президент Франсоа Оланд в Москва и американският - Барак Обама в Париж се изразиха много ясно, че руското военно присъствие в Сирия не трябва да разсейва ударите срещу Ислямска държава", каза Гьокче.

Според него поради широкото влияние на Турция в региона, тя има резервни варианти  за всички мерки, които са предприети и биха могли да бъдат предприети от Русия. "Това, за което се тревожим, е голямата картина", каза посланикът и отново посочи, че Турция се тревожи от втвърдяването на руската позиция "не спрямо последните събития, а по отношение на Черноморския регион, Украйна".

"За огромно съжаление, Руската федерация избра неконструктивен път". Посланикът коментира и твърденията на Русия за търговията с петрол (че Турция се облагодетелства от доставки от ИДИЛ - бел. ред.), която "сочи към обратната посока". Дамаск има много тесни отношения не с Турция, а с други държави, каза той.

Сюлейман Гьокче изрази увереност, че планът за Сирия, договорен на срещата във Виена, ще бъде реализиран.

Очакваме бързо развитие и по кипърския въпрос, заяви още посланикът на Турция. "Разговорите вървят много обещаващо и - да стискаме палци, бихме могли да видим решение", каза още той

Нещата биха могли да се развият много бързо в положителна посока, повтори той. Досега Кипър се противопоставяше на воденето на преговори, както и на пълноправно членство на Турция в ЕС.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase